A repceolaj véd a vastagbélrák ellen

A Nutrition and Cancer februári számában megjelent tanulmányt Chandradhar Dwivedi, az egyetem gyógyszerész karának professzora vezette. A professzor bejelentette, hogy kutatócsoportja elsőként foglalkozott a repceolaj a vastagbélrák megelőzésével kapcsolatos hatásával állatokban. A repceolaj az eredmények szerint egyharmadával csökkentette a vastagbéldaganat előfordulását a laboratóriumi állatokban. A repceolaj a kísérletben patkányonként 58 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza.

A vastagbélrák számít a legtöbb halálos áldozatot követelő rákbetegségnek az Egyesült Államokban férfiakban és nőkben egyaránt. 2010-ben összesen 51 370 beteg vesztette életét vastagbél illetve végbélrák következtében.

A kutatók szerint bár a lenmagolaj sokkal több az egészségügyi előnyöket biztosító omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj, a repceolajat mégis sokkal könnyebb beilleszteni a tipikus amerikai étrendbe. A professzor úgy véli, hogy a repceolaj legnagyobb előnye abban rejlik, hogy fel lehet használni a mindennapi főzésben. Ha az emberek repceolajat használnak más olajok helyett, omega-3 zsírsavakat illeszthetnek be étrendjükbe. Nem elhanyagolható előny az is, hogy a repceolaj használatának köszönhetően az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya is kedvező 3:1-re állhat be, ami jelenleg a többi fogyasztott zsiradék miatt egy átlagos amerikai esetében többnyire 10:1.