A relaxin hormon segít a szívelégtelenség kezelésében

Az olasz és amerikai tudósok által végzett és az Amerikai Kardiológusok Társaságának a floridai Orlandóban megrendezett éves kongresszusán vasárnap bemutatott kutatás szerint a hormon segített a betegeknek könnyebben lélegezni.

A hagyományos kezelés mellé adott relaxin csökkentette a kórházi kezelés időtartamát és gátolta a szívelégtelenség súlyosbodását a kórházi tartózkodás során, olvasható a tanulmányban. A hormon lényegében néhány órán belül megszüntette a légszomjat, ez különben napokig fennállt volna, hangsúlyozták a kutatók.

„Az akut szívelégtelenségben szenvedők 90 százalékánál áll fenn légszomj, és ezen betegek zöme emiatt keresi fel az orvost” – magyarázta John Teerlink, a Kalifornia Egyetem orvosprofesszora, a tanulmány szerzője. „Ezért a légszomj kezelése klinikailag nagyon fontos része és célpontja a szívelégtelenség kezelésének.”

A relaxin hatására az erek kitágulnak, így leveszik a nyomást a szívről és javul a vesék vérellátása is. Marco Metra, az olaszországi Brescia Egyetem orvosprofesszora szerint a relaxin „egy ígéretes új terápia az akut szívelégtelenség kezelésében, ám további kutatásokra, szélesebb körű klinikai vizsgálatokra van még szükség.”