A receptdíjak befolyásolják az emlőrák-terápia sikerességét

Dawn L. Hershman docens, a Columbia Egyetem Mellrák Programjának társigazgatója a 33. San Antonio-i Mellrák konferencián prezentálta a tanulmánya eredményeit. Korábbi kutatások számos olyan tényezőt azonosítottak, melyek valamilyen mértékben befolyásolják a hatásnövelő aromatáz gátlók hatékonyságát a pácienseknél, mint például az életkor, a mellékhatások és a kezelés hatékonyságába vetett hit.

Hershman és munkatársai hormonterápiával kezelt, 50 évesnél idősebb, korai stádiumban lévő mellrákos nőket vizsgáltak, akiknek aromatáz inhibitorokat írtak fel receptre. Az eredmények azt mutatták, hogy a 8 110 ötven és hatvanöt év közötti nő 21,1 %-a abbahagyta a gyógyszer szedését; ám azok közül, akik folytatták a meghatározott kezelést, azoknak is a 10,3 %-a nem az előírtak szerint szedte a  gyógyszert a két éves időszak alatt.  A 14 050, hatvanöt évesnél idősebb nők csaknem 25 %-a hagyta abba a gyógyszer szedését, és akik folytatták, azoknak 8,9 %-a szedte nem az előírásnak megfelelően.

A 65 évesnél idősebb nők nagyobb gyakorisággal hagyták abba a gyógyszerszedést, ha 30 dollárnál többet kellett fizetniük az orvosságért. A 65 évesnél fiatalabbak csak a 90 dollárt meghaladó receptdíjak esetében álltak le a gyógyszeres kezeléssel, állapította meg Hersman.