A rákot okozó baktérium is okozhat rossz leheletet

A szájban több mint 600 különböző baktériumfajta él, melyek közül néhány betegséget okoz. A Helicobacter pyloriról nemrég derült ki, hogy gyomorfekélyt okoz, és felelős az emésztőszervi rákok nagy hányadáért. A tudósok becslése szerint a fejlett országokban az emberek 20-80 %-a, a fejlődő világban pedig a 90 % hordozza a baktériumot.

„A tudósok mostanában fedezték fel, hogy a H. pylori a szájban is élhet.” – mondta Dr. Nao Suzuki, a japán Fukuoka Fogorvosi Karáról. „Meg akartuk állapítani, hogy ez a baktérium okozhat-e rossz leheletet, ezért a szájszagra panaszkodó betegeket megvizsgálták, hogy megtalálható-e szervezetükben a H. pylori.”

A kutatók a rossz szájszagú 326 japán beteg közül 21-nél találtak H. pylorit (6,4 %). Náluk a rossz szájszagot okozó gázok koncentrációja és a szájüregi betegségek száma jelentősen magasabb volt. Az ínybetegséggel küzdők közül 102 emberből 16-nál (15,7 %) találtak H. pylorit a szájban. „A rossz lehelet elterjedt probléma az emberek körében, nagy részben ínygyulladás, nyelvlepedék, elhanyagolt szájápolás és rossz tömések okozzák.” – mondta Dr. Suzuki. „A baktérium kellemetlen illatanyagokat termel, például hidrogénszulfidot, metil-mercaptant és dimetil-szulfidot. Az orvosok gyakran ezen összetevők szintjét mérik meg a probléma feltárása érdekében. A rossz leheletet okozhatják emésztőszervi betegségek is.

A H. pylorit hordozó betegek nyálában több a vér és szintén megtalálható náluk a Prevotella intermedia, mely az egyik leggyakoribb parodontális baktérium. „Habár a H. pylori jelenléte nem közvetlenül okoz szájszagot, összefügg az ínybetegségekkel, melyek már felelőssé tehetők a kellemetlen leheletért.” – mondta Dr. Suzuki. „Most meg kell vizsgálnunk az összefüggést a szájban és a gyomorban található H. pylori között. Reméljük, hogy felfedjük azt, milyen szerepet játszik a szájüreg abban, hogy a H. pylori gyomorbetegségeket okozzon.”