A rákbetegek fele lelkibeteg is

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az előrehaladott vagy végstádiumú rákbetegek mintegy fele szenved depressziótól, szorong vagy társadalmi beilleszkedési zavarai vannak, és ilyenkor szükség lehet az onkológus segítségére a megfelelő kezeléshez. A daganatot kezelő orvosok kiszűrhetik a lelki betegségeket, ám a kutatók szerint a legfontosabb szűrőeszköz egyszerűen az, ha meghallgatják a beteget.

A Dana-Farber Rákkutató Intézet és a Brigham és Bostoni Nőgyógyászati Klinika kutatói korábbi tanulmányokban publikált, a rákbetegek pszichiátriai betegségeire vonatkozó adatokat elemeztek újra. Azt találták, az előrehaladott vagy végstádiumú rákbetegek mintegy fele szenved szorongástól, depressziótól vagy beilleszkedési zavartól.

A Cancer című lapban megjelent cikkükben a szerzők felhívják az orvosok és onkológusok figyelmét a rákbetegek lelki betegségeinek szűrésére, illetve annak fontosságára, hogy tájékoztassák őket a megfelelő kezelésről és csoportterápiás lehetőségekről. A kutatók szerint az elmúlt 10 évben jelentősen javult a rák orvosi kezelése, ám a pszichiátriai ellátást még nem sikerült teljes egészében beilleszteni a rákbetegek kezelési tervébe. Ugyanakkor több tanulmányok is igazolta, hogy a depresszió és a szorongás nagy hatással lehet a betegek életminőségére és az élethez és halálhoz való hozzáállására, jobban, mint a fizikai fájdalom. Ennek ellenére ma még csak az előrehaladott állapotú rákbetegek kevesebb, mint a fele részesül lelki gondozásban a kutatók szerint.

Az előrehaladott állapotú betegek újabb egyharmada és a végstádiumú betegek egyötöde szenved depressziótól. A szorongási zavarok tízből egy előrehaladott állapotú rákbeteget és a végstádiumú betegek 14 százalékát érintik. A kutatók szerint az orvosok legfontosabb eszköze pácienseik meghallgatása, amikor beszámolnak félelmeikről, aggodalmaikról, reményeikről, bánatukról és utolsó kívánságaikról.