A prosztatarák szűrése kárt okoz?

2002-es javaslatainak felülvizsgálatában az amerikai Megelőző Szolgáltatások Szervezete azt is közölte, hogy több adatra lennek szükség az előny/kár egyensúly értékeléséhez a rutin rákszűrésekkel kapcsolatban a 75 évnél fiatalabb férfiak esetében is.

A prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrés egy vérvizsgálat, amely lehetővé teszi a prosztatarák kimutatását még a tünetek megjelenése előtt, a betegség korai szakaszában, amikor még lehetőség van a gyógyítására.

A szűrés elterjedése a betegség kimutatásának magas arányát tette lehetővé. A kormány statisztikái alapján 2007-ben több mint 218 000 amerikaiban mutattak ki prosztatarákot.

“Jóllehet a PSA vizsgálat hatékony a betegség kimutatásában, a szervezet arra az eredményre jutott, hogy nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy javítaná a hosszú-távú egészségügyi eredményeket” – áll a folyóiratot kiadó Amerikai Orvosok Kollégiumának közleményében.

Mivel a prosztatarák általában lassú lefolyású, nem befolyásolja a betegséggel diagnosztizált férfiak 29-44 százalékának egészségi állapotát vagy várható élettartamát. A kezelés azonban negatív hatást gyakorolhat az életminőségre, mivel merevedési zavarhoz, vizeletvisszatartási zavarhoz, bélzavarhoz és halálhoz vezethet. #img1#

“Alaposan újravizsgáltuk a rendelkezésünkre álló bizonyítékokat, hogy értékelhessük a prosztatarák szűrésének előnyeit/hátrányait, és nem találtunk elegendő bizonyítékot arra, hogy a korai kimutatás azt eredményezné, hogy kevesebb férfi hal meg a betegségben” – nyilatkozta Ned Calonge, a szervezet elnöke. “Ezen a ponton azt javasoljuk, hogy a prosztatarákra gyanakodó férfiak beszéljenek körzeti orvosukkal, hogy döntésüket személyes rizikófaktoraik és személyes preferenciájuk alapján hozhassák meg.”

A prosztatarák a rák második leggyakoribb formája férfiakban a bőrrák után az Egyesült Államokban, és a második legnagyobb rákos halandóságot okozó betegség az országban. Az Egyesült Államokban minden hatodik férfit érinti.

A Megelőző Szolgáltatások Szervezetének ajánlásai a folyóirat weboldalán, a www.annals.org internetes címen olvashatók.