A prosztatarák szűrés idősebb korban is szükséges

A kutatás azért különösen aktuális, mert az utóbbi időben számos ellentmondás merült fel a prosztatarák szűrésével kapcsolatban. Az amerikai kormány egészségügyi szakbizottsága a hónap elején bejelentette, nincs szükség az 50 éven felüli férfiak rutin prosztatarák szűrésére, mert a szűrővizsgálat jelen formájában nem ment életeket, és esetenként szükségtelen szenvedéshez és túlkezeléshez vezet. Néhány betegjogokat képviselő szervezet és számos klinikai szakorvos nem értett egyet a javaslattal.

Bár a Rochester Egyetem kutatása nem közvetlenül a szűrővizsgálatra koncentrált, mégis kérdéseket vet fel a korai diagnosztizálás előnyeit illetően az idős betegekben. A tanulmány vezető szerzője, Guan Wu elmondta, hogy különösen idősebb emberek esetében az az általános vélemény, hogy ha prosztatarákot mutatnak ki náluk, lassan fog növekedni, és halálukat valami más okozza. A szakember azt reméli, hogy eredményeik felhívják a figyelmet arra, hogy az idősebb férfiak igenis magas arányban veszítik életüket prosztatarák következtében. Ez az információ pedig nagy jelentőséggel bírhat abban az esetben, amikor a beteg és az orvos a kezelés előnyeit és hátrányait fontolgatja.

Wu és munkatársai 464 918 prosztatarákkal diagnosztizált beteg adatait elemezték 1998 és 2007 között, amikor az orvosok még gyakran javasolták a PSA-teszt elvégzését.

Az idősebb embereket általában kizárták a korai diagnosztizálás előnyeit vizsgáló klinikai kísérletekből, mert az volt általános vélekedés, hogy az idősebb férfiak esetében a rövidebb maradék várható élettartam miatt nem jár előnnyel a korai diagnózis. Wu elismeri, hogy az általános egészségi állapot az életkornál nagyobb mértékben befolyásolja a várható élettartamot a rákdiagnózist követően, és további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy azonosítani lehessen a betegség kezelési módjait az idősebb betegek esetében.