A prosztatarák kezelése az életkortól függ

A nagy kockázatú, azaz az igen rosszindulatú, aggresszíven növekvő és korán halálhoz vezető prosztatarák kezelésében 75 év felettiek esetében elsősorban a kevésbé aggresszív terápiát (pl. hormonkezelés) részesítik előnyben. A kutatók szerint az életkor szerepének a terápia megválasztásában sokkal kisebbnek kellene lennie.

”Vizsgálatainkban arra voltunk kíváncsiak, vajon az életkor szerepet játszik-e a betegség lefolyásában és a túlélésben.” – mondta Dr. Matthew R. Cooperberg, a kutatás vezetője. – ”Eredményeink szerint a nem kellően aggresszív terápia az oka a nagyobb halálozási aránynak.”

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganat férfiakban. A tüdőrák után a második leggyakoribb halálok rákos betegek esetében.

A kutatók az urológiai szakrendelések adataira támaszkodó adatbázist vizsgálták át. A vizsgálat idején 13 805 prosztatarákos beteg adatai szerepeltek benne. Azt találták, hogy az idős betegeknek nagyobb arányban volt nagy kockázatú betegsége a diagnózis megállapításakor és ha aggresszívebben kezelték őket, akkor 46%-ban kisebb volt a halálozási arány a kevésbé aggresszíven kezeltekkel szemben.

”Az idősebb, nagy kockázatú betegségben szenvedők általában a prosztatarák miatt halnak meg. Ennek egyik oka az elégtelen kezelés lehet.” – mondta Dr. Cooperberg, a Kaliforniai Egyetem prosztatarák specialistája. – ”Szerintünk az aggresszív betegséget aggresszív terápiával kell kezelni, függetlenül a beteg életkorától.”