A prosztatarák hatása a szívre

A kutatás eredményeiről az Európai Rák Szervezet és az Európai Onkológiai Társaság berlini találkozóján számoltak be.

Mieke Van Hemelrijck epidemiológus (King’s College, London), a kutatás vezetője szerint a vizsgálati eredmények kihangsúlyozzák a hormonterápia veszélyeit. Évente több mint 670 000 férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot világszerte, és a férfiak körében ez a második leggyakoribb daganat, a tüdőrák után. Az USA-ban közel 600 000 férfit kezelnek endokrin (azaz hormon)terápiával prosztatarák miatt.

Van Hemelrijck és munkatársai több mint 30 000 férfit vizsgáltak meg Svédországban, akik prosztatarák miatt 1997 és 2006 között 3 éven át részesültek hormonkezelésben. Összehasonlították a szívbetegségek arányát a kezelt páciensek és az átlag svéd lakosság körében.

A prosztatarákos pácienseknél 28 százalékkal magasabb volt a halálos szívroham valószínűsége, és 21 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegség következtében. De ezek a kockázatok még így is alacsonynak számítanak: a kutatók számításai szerint a hormonkezelés évente minden 1000 prosztatarákos páciensnél 10 szívbetegséget okozhat (például mellkasi fájdalmat, szívrohamot). Az Amerikai Rákszövetség elnökhelyettese, Michael Thun szerint a pácienseknek beszélniük kell erről kezelőorvosukkal.

Már korábbi vizsgálatok is felvetették, hogy a szívbeteg prosztatarákos páciensek körében alkalmazott hormonkezelés növeli a halálozás esélyét. Van Hemelrijck elmélete szerint a hormonterápia felborítja a tesztoszteron normál keringését a szervezetben. A tesztoszteronnak van némi pozitív hatása a szívre, így a tesztoszteront gátló hormonok akár halálosak is lehetnek. „Nincs konkrét bizonyítékunk, ám a szívproblémák kockázatát nem hagyhatják figyelmen kívül a kezelőorvosok, amikor hormonterápiát javasolnak.” – közölte Thun.

Helen Rippon (Brit Prosztatarák Jótékonysági Társasága) szerint a hormonterápia előnyei ellensúlyozzák a szívproblémák kismértékű kockázatát. „A férfiak többségénél egyértelműek a hormonterápia előnyei: megállíthatja a betegséget. A kezelőorvosoknak esetenként kell döntést hozniuk, és ez egy újabb információ, amit figyelembe kell venni.” – mondta a szakember a közlemény kapcsán.