A prediabétesz nem növeli az idegkárosodás esélyét

A Mayo Klinika kutatói elmondták, hogy az 550 ember bevonásával öt éven át végzett kutatásukból az derült ki, más okokat kell keresni a fájdalmas elváltozások mögött, nem a prediabétesz a felelős. A cukorbetegség ”előcsarnokában” a betegek vércukorszintje még nem éri el a kóros értéket, de már magasabb a kelleténél.

”Elég valószínűtlen, hogy a kissé eltérő vércukorszint, és az ezzel összefüggő anyagcserezavarok okozzák az idegkárosodásokat, legalábbis nem olyan gyakorisággal, mint azt korábban jelezték” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Peter Dyck neurológus. A cikk a Diabetes Care februári számában jelent meg.

A cukorbetegek körében jelentkező polineuropátiák az egész testben roncsolják az idegrostokat, de legtöbbször a lábszár és a lábfej érintett. A fájdalmas, és potenciálisan életveszélyes megbetegedés érzéskiesést, mozgáskorlátozottságot, továbbá funkciózavarokat okozhat. A túlzásba vitt kezelés azonban komplikációkkal járhat, így a prediabéteszeseket nem kell csak azért gyógyszerezni, hogy megelőzzék az idegrendszeri problémákat, hívták fel a figyelmet a kutatók.