A pozitív életszemlélet megóv a szívbetegségtől

Dr. Karina Davidson, a New York-i Columbia Egyetem Viselkedés-kardiológiai Központjának docense munkatársaival tíz éven át követett nyomon 1739 egészséges felnőttet (862 férfit és 877 nőt). A vizsgálat kezdetén képzett nővérek mérték fel a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos kockázatát, továbbá a depresszió és a szorongás tüneteit, valamint a pozitív érzéseket: az örömöt, a boldogságot, az izgalmat, a lelkesedést és az elégedettséget. Ezek lehetnek átmenetiek, azonban felnőttkorban rendszerint a személyiség részévé válnak és függetlenek a negatív érzésektől.

Az életkor, a nem, a kockázati tényezők és a negatív érzések figyelembevételével kiderült, hogy a pozitív hozzáállás 22 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. „Ha valaki általában pozitív, de néha vannak depresszív tünetei, kockázata nem emelkedik” – mondta el Davidson.

Ez az első olyan tanulmány, amely a szívbetegség és a pozitív életfelfogás közti kapcsolatot vizsgálja. A kutatók szerint a pozitív érzések valószínűleg a szívfrekvencia, az alvási szokások és a dohányzás mellőzése útján védenek.

„A jelenségnek számos magyarázata lehetséges” – folytatta Davidson. „A pozitív hozzáállású emberek általában több pihenéshez jutnak, így a baroreflex és a paraszimpatikus szabályozás uralkodik náluk. Ezek az emberek továbbá gyorsabban kilábalnak a stresszből és nem élik azt újra, így az nem tud élettani károsodásokat okozni.”

A pozitív életszemlélet kialakítása a depresszió elleni harc egyik fontos eleme. Ehhez elég lehet akár csak napi egy pohár bor elfogyasztása – és máris minden nap van egy örömforrás az életünkben. Hangulatunk javítására olvassunk naponta negyed

órát, hallgassunk zenét, menjünk sétálni vagy relaxáljunk. A depresszió és a szívbetegségek felerősítik egymás hatását, ezért mindenképp ki kell törni az ördögi körből.