A pikkelysömör növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát?

”A pikkelysömörben szenvedő betegek a cukorbetegség megnövekedett kockázatának vannak kitéve, ami független az olyan hagyományos kockázati tényezőktől, mint az elhízás” – állítja a kutatás vezetője, Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvaniai Egyetem bőrgyógyásza. A kockázat azokban a legmagasabb, akik a legsúlyosabb pikkelysömörben szenvednek. A szakértő szerint ezeket a betegeket szűrni kellene cukorbetegségre. Gelfand úgy véli, hogy a kockázat genetikai alapú lehet, vagy a pikkelysömör megnöveli az inzulin-rezisztenciát. A kutató azt is megjegyezte, hogy az elhízás a cukorbetegség mellett a pikkelysömör kockázati tényezője is. A pikkelysömörös betegeknek is törekedniük kell az egészséges testsúly megőrzésére, hogy megelőzzék a diabétesz kialakulását.

Az Archives of Dermatology júniusi online kiadásában megjelent kutatásban Gelfand és munkatársai 108 ezer pikkelysömörös beteg adatait vizsgálták, akiket 430 ezer egészséges emberrel hasonlítottak össze. Az eredmények azt mutatták, hogy az enyhe pikkelysömörös betegekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata 11, a súlyos pikkelysömörös betegekben pedig 46 százalékkal magasabb, mint azokban, akik nem szenvednek a bőrbetegségben.

Mivel a pikkelysömört és a cukorbetegséget is részben a szervezetben kialakuló gyulladás okozza, a mostani kutatás magyarázhatja a két rendellenesség összefüggését. A gyulladás fokozhatja az inzulin-rezisztenciát, ami a 2-es típusú diabétesz egyik okozója. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár a kutatás kapcsolatot tárt fel a pikkelysömör és a 2-es típusú cukorbetegség között, nem bizonyít ok-okozati összefüggést.