A petefészek eltávolítása növeli a tüdőrák veszélyét

„Ez különösen érvényes azokra, akiknek mindkét petefészke eltávolításra kerül” – mondja Anita Koushik, a  Montréal-i egyetem kutatója. Munkatársaival 422 tüdőrákos nő adatait vetették össze 577 egészséges személyével. Orvosi dokumentációjukat, szociális és demográfiai jellemzőiket, az esetlegesen előforduló lakóhelyi és munkaköri ártalmakat vizsgálták.

A kontroll személyeknek átlagosan 5 0 éves korukban maradt el a mensesük. Ezzel szemben akiknél sebészi, vagy egyéb beavatkozás – például besugárzás vagy kemoterápia miatt – leállt a petefészek hormontermelése, azok sokkal korábban, már 43 évesen változókorba kerültek.

„A petefészkek eltávolítása miatt túl korán és drasztikusan gyorsan csökken az ösztrogén szintje. Ezeknél a betegeknél a műtétet követő hosszútávú hormonpótló kezelés is szerepet játszhat a tüdőrák kialakulásában” – kommentálja Jack Siemiatycki professzor.

„A dohányzási szokások részletes feltérképezése adja a kutatás igazi jelentőségét – véli Anita Koushik, a kutatás vezetője – részben a dohányzás és a tüdőrák összefüggése miatt, részben mert a dohányosoknak általában alacsonyabb az ösztrogénszintjük. Jelenlegi tudásunk szerint a cigaretta anyagai nemcsak önmagukban rákkeltőek, azok hatását egyéb tényezők is felerősíthetik. Ez a kutatás rámutat arra, hogy a hormonok is szerepet játszhatnak a folyamatban.”