A petefészek eltávolítása növeli a rák kockázatát?

Arra azonban nem mutatott semmilyen bizonyíték, hogy a természetes korai menopauza fokozná a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A tanulmányban a korai menopauzát a tüdőrák kockázati tényezőjeként határozták meg, ami a montreáli egyetem kutatója, Dr. Anita Koushik, a kutatás vezetője szerint váratlan eredménynek számít.

Az eset-kontroll vizsgálatot Montreálban végezték 422 tüdőrákban szenvedő (az esetek) és 577 a rendellenességben nem szenvedő nő (a kontroll alanyok) részvételével. Koushik kutatócsoportja arról számolt be, hogy a legtöbb menstruációs és terhességi tényező alig, vagy semmilyen hatást nem gyakorolt a tüdőrák kockázatára. A „nem természetes” menopauza azonban, melyet a petefészek eltávolítása vált ki, közel duplájára emeli a tüdőrák kockázatát.

Az eredményekből az is kiderül, hogy a menopauza idején fiatalabb nők esetében nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a menopauza idején idősebbek voltak. Az eredmények a dohányzás minden szintje esetében igaznak bizonyultak – számoltak be a kutatók az International Journal of Cancer legfrissebb kiadásában.