A petefészek eltávolítás hatásai

Amerikai kutatók 250 ezer, menopauzában lévő 50 és79 év közötti nő adatát elemezték, akiknek méhét eltávolították, és családjában nem fordult elő petefészekrák. 56 százalékuknak petefészkeit is eltávolították a műttétkor: ez ugyanis a leggyakoribb nőkön végzett nagyműtét Amerikában. 79 százalékuk ezt követően hormonpótló kezelésben (HRT) részesült.

Az eredmények nem egyeznek meg a Nurses’ Health Study eredményeivel, ahol kapcsolatot találtak a petefészekeltávolítás és a szívbetegség kockázata között, továbbá a rákos halálozás, valamint az összhalálozás között. A korábbi vizsgálat 24 évig tartott (a jelenlegi csak nyolc évig) és alacsonyabb volt a vizsgált betegek átlagéletkora is (51 és 63 év). ”Az eredmények nem egybehangzóak” – véli Dr. Vanessa Jacoby, a Kalifornia Egyetem (San Francisco) szülészet-nőgyógyászat docense. ”Egyelőre nincs jó válasz arra, hogy bent hagyjuk-e a petefészkeket méheltávolításkor vagy sem. Ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.” A közlemény az Archives of Internal Medicine folyóiratban jelent meg.

Az USA-ban évente 600 ezer méheltávolítást végeznek, leggyakrabban miómák (jóindulatú méhdaganatok) és rendellenes vérzés miatt. Ilyenkor a 40 évet betöltött pácienseknek rutinszerűen felajálják a petefészkek eltávolítását is, hogy megelőzzék a petefészekrák kialakulását, ami ugyan csak a nők 1,4 százalékát érinti, de igen magas a halálozási aránya. A módszer egyre kevésbé népszerű, mert csökken a hormonpótló kezelések száma is, mert azt kapcsolatba hozták a rákos- és szívbetegségek kockázatának emelkedésével éppúgy, mint a stroke gyakoriságának emelkedésével.

A vizsgálatok a petefészkek bennhagyása esetén a csontritkulás csökkenését igazolták, az új vizsgálat szerint azoknál, akinél kiveszik a petefészkeket, sem kell magasabb kockázattal számolni. Valójában azok között, akiknek bennmarad a petefészke, kisebb százalékban számolnak be petefészekrákról, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen műtétje.

A vizsgált 25 448 nő között, akinek petefészkeit is eltávolították, kicsit magasabb volt a magas vérnyomás és az anginás panaszok valószínűsége, de nem nőtt a szív-érrendszeri megbetegedések, mint például a szívinfarktus, a stroke vagy a tüdőembólia kockázata.

”Még azok között a nők között is, akiknek családjában nem fordult elő petefészekrák, is döntöttek úgy, hogy távolítsák el petefészkeiket, elsősorban emlőrákos megbetegedések miatt”  – mondta el Dr. Elizabeth Poynor, a Lenox Hill Kórház (New York) onkológusa. ”A petefészkek eltávolítása csökkenti az emlőrák kialakulását, főleg a magas kockázatú csoportban, van ugyanis összefüggés a két betegség között”.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatba bevont nők többsége hormonpótló kezelést kapott látszólag minden mellékhatás nélkül,  Poynor mégsem nem javasolja a kezelést. ”A hormonpótló kezelés és a petefészkek bennhagyásának megítélése egyénre szabottan kell megtörténjen” – nyilatkozta. ”Az orvos fő feladata, hogy betegét kellő mennyiségű információval lássa el, hogy az a lehető legjobb döntést hozhassa meg. Az új adatok ismét bizonyítják, hogy egyértelmő, széleskörű következtetéseket nem olyan könnyű levonni a témában”