A pesszimisták szívfájdalma

”Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a betegeknek alapvetően meg kellene változniuk, de a kutatási adatok alapján egyértelmű, hogy a viselkedésterápia hasznos lehet ezekben az esetekben” – nyilatkozta Johan Denollet, a Tilburg Egyetem pszichológus professzora.

Az úgynevezett D személyiségtípusok gyakran szoronganak, rendkívül pesszimisták, és befelé fordulóak. Ezek a tulajdonságok önmagukban nem okoznak érrendszeri megbetegedéseket, de a szívkoszorúér betegségekből való felgyógyulást késleltetheti a negatív életszemlélet. Ezen kívül a D személyiségtípusú páciensek esetében kevésbé működnek a hagyományos kezelési módszerek, mint a többi személyiségtípusnál. ”A legtöbb ilyen páciens elnyomja az érzelmeit, ami krónikus stressz szindrómát eredményez, ez pedig nagyon káros a szívre és az érrendszerre” – nyilatkozta Denollet professzor.

A D személyiségtípusú betegek esetében gyakrabban fordulnak elő krónikus gyulladásos folyamatok és magas vérnyomás, ez pedig nagyrészt az immunrendszer túlműködésének köszönhető.

A mostani felmérésben összesen 6000 önkéntes vett részt, akiknek szív- és érrendszeri állapotát, valamint pszichikai személyiségjegyeit vizsgálták a kutatók. A kutatási adatok szerint a D személyiségtípusú résztvevőknek háromszor akkora esélyük van a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására , mint a többi személyiségtípusba tartozóknak. ”Bár a D személyiségtípus jellemzői némileg hasonlítanak a depressziós betegek tüneteihez, a depresszió egy érzelmi megbetegedés, míg a D személyiségtípus egy normális viselkedésforma. A legfontosabb üzenet, amit ez a mostani kutatás hordoz, az az, hogy mindenképp figyelembe kell venni a különböző személyiségjegyeket a kardiovaszkuláris megbetegedések kezelésénél a jövőbeli komplikációk megelőzésére és a mihamarabbi gyógyulás érdekében.” -tette hozzá Denollet professzor.

A kutatás részletes leírása a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című szaklapban olvasható.