A paracetamol növeli a vérrák kockázatát

Ezek a készítmények egy acetaminofen nevű vegyületet tartalmaznak, amelyet több olyan személyben is összefüggésbe hozták a rák kialakulásával, akik rendszeresen szedték a gyógyszert.

”Kutatásunkat megelőzően nagyon kevés bizonyíték utalt arra, hogy az aszpirin csökkenti a vérrák kockázatát” – nyilatkozta Emily White, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója. Felmerültek azonban olyan feltételezések, hogy az acetaminofen növelheti a rák kockázatát, ezek azonban különálló vérrákos eseteken alapultak. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy az új kutatás nem bizonyít ok-okozati összefüggést az acetaminofen és a rák között, és az eredmények igazolásához további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány során közel 65 ezer idősebb férfit és nőt vizsgáltak. Az átlagosan hat év utánkövetés alatt 577 személyben alakult ki vérrák. Az ilyen rákban megbetegedő résztvevők több mint kilenc százaléka fogyasztott nagy mennyiségű acetaminofent, míg az ilyen készítményeket nem szedők körében ez az arány csak öt százalék volt.

Az életkor, az ízületi gyulladás, a családi kórtörténet és más tényezők beleszámítása után kiderült, hogy a rendszeres acetaminofen használók esetében közel kétszer magasabb a betegség kialakulásának kockázata. Számszerűsítve ez körülbelül azt jelenti, hogy ha valaki acetaminofent fogyaszt legalább hetente négy alkalommal legalább négy éven keresztül, körülbelül egy százalékkal emelkedik a kockázat. A többi fájdalomcsillapító, köztük az aszpirin és az ibuprofen, nem áll kapcsolatban a vérrák megnövekedett kockázatával.