A pajzsmirigy-túlműködés növeli a szívritmuszavar kockázatát

A kutatók szerint eredményeik a hosszú távú pitvarfibrilláció-szűrés hasznát támasztják alá a hipertireózisban szenvedő betegek számára, amely rendellenesség következtében számos testműködés felgyorsul. Nők esetében minden századik, férfiak esetében pedig minden ezredik emberben alakulhat ki élete során pajzsmirigy-túlműködés. A betegség bármilyen életkorban jelentkezhet.

A British Medical Journal legutóbbi számában közzétett, Christian Selmer, a dániai Gentofte Egyetemi Kórház munkatársa által vezetett tanulmány során 586 ezer olyan dán személy adatait vizsgálták, akik 2000 és 2010 között estek át a pajzsmirigy működésének vizsgálatán. Az átlagosan 5,5 éves utánkövetés alatt a betegek 3 százalékában mutattak ki pitvarfibrillációt, akiknek 53 százaléka nő volt.

A normális pajzsmirigyműködéssel rendelkező páciensekhez képest azonban a korai stádiumú hipertireózisban szenvedő betegekben 30 százalékkal volt magasabb a pitvarfibrilláció kockázata, a normális pajzsmirigyműködés felső határán lévő páciensek esetében pedig 12 százalékkal magasabb kockázatot azonosítottak. A pajzsmirigy-alulműködésben (hipotireózisban) szenvedő betegek esetében viszont a pitvarfibrilláció alacsonyabb kockázatát mutatták ki, mint a normális pajzsmirigyműködéssel rendelkezők esetében.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, bár eredményeik szoros kapcsolatot mutatnak a pajzsmirigy működése és a pitvarfibrilláció között, nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a kettő között. A kutatás mindenesetre alátámasztja a pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek hosszú távú pitvarfibrilláció-szűrésének hasznát.