A nyelőcsőrák minimál invazív kezelése hatékony

„A nyelőcsőrákok 20 százalékát az Egyesült Államokban korai stádiumban diagnosztizálják.” – közölte Dr. Ganapathy Prasad gasztroenterológus és a vizsgálat egyik vezetője. „A nyelőcsőrákban szenvedő páciensek általában bonyolult műtéten esnek át a nyelőcső eltávolítására. Csapatunk összehasonlította a műtétet az endoszkópos terápiával, ahol egy optikai csövet vezetnek a nyelőcsőbe és lemetszik a rákos sejteket. Eredményeink szerint a kevésbé invazív terápia ugyanolyan hatékony, mint a sebészeti műtét a korai stádiumú rákok esetében.”

A vizsgálatban 178 páciens vett részt, akinek korai stádiumú adenocarcinómája volt, 132 főt (74 százalék) kezeltek endoszkópos nyálkahártya eltávolítással, és 46 főt (26 százalék) megműtöttek. Az endoszkópos nyálkahártya eltávolításon átesett pácienseknél az elhalt szövet alá folyadékot adnak be, majd egy endoszkóppal lemetszik a léziót. A többi páciensnél hagyományos nyelőcső-eltávolítást (oesophagectomiát) hajtottak végre.

A pácienseket 9 évig követték nyomon, mindkét csoportban közel 20 százalékos volt az összhalálozás. Az endoszkóposan kezelt betegek 12 százalékánál alakult ki újra daganat, ám azt újabb endoszkópos beavatkozással ismét lehetett kezelni.

Dr. Prasad elmagyarázta, hogy az oesophagectomiás műtéten átesett páciensek átlagosan egy hétig maradtak kórházban, és a műtétet követően 30-50 százalékuknál jelentkezett szövődmény. Például a nyelőcsövüket eltávolított betegeknek egész életükben diétázniuk kell. Az endoszkópos kezelés ezzel szemben járóbeteg ellátásban történik, és néhány nap múlva visszatérhetnek megszokott étrendjükhöz.

„Ha a betegek végül a műtét mellett döntenek, a megfelelő sebészeti központot válasszák.” – közölte Dr. Kenneth Wang gasztroenterológus és a kutatás egyik szerzője. „A vizsgálat kimutatta, hogy a nagy volumenű kórházak, mint a Mayo Klinika, magasabb túlélési arányt és jobb kimenetelt biztosíthatnak a páciensek számára.”

A Mayo Klinika Barett Oesophagus Egysége multidiszciplináris megközelítést nyújt a korai tünetek kiértékelésében, megfelelő megfigyelési beosztást állítanak fel és minden tesztet, orvosi és sebészeti kezelést elvégeznek.

A Barett oesophagus nevű kórképből kialakuló nyelőcsőrák előfordulása az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá válik, és halálos daganat. A betegek 90 százaléka a diagnózis felállítását követő öt éven belül meghal. A krónikus refluxban szenvedők közel 10 százalékánál alakul ki Barett oesophagus, amely daganatmegelőző állapot.

Dr. Wang szerint a területen végzett kutatások a jövőben genetikai markereket fognak vizsgálni, amelyek segíthetnek a nyelőcsőrákos betegek legmegfelelőbb kezelésének meghatározásában. Emellett a Mayo kutatócsoport azt reméli, hogy az endoszkópos terápiát előrehaladottabb nyelőcsőrákok esetében is megvizsgálhatják.