A nők számára hatékonyabb az egyik szívkezelés

Az amerikai kutatás szerint a nők a férfiak 35 százalékos csökkenéséhez képest a szívelégtelenség előfordulásának 70 százalékos csökkenését tapasztalhatják a szív reszinkronizációs kezelés következtében, vagyis a terápia kétszer olyan hatékony nőkben, mint férfiakban.

”A korábbi kardiológiai kutatásokban a férfiak és a nők általában hasonló előnyöket élveztek a preventív kezelések révén” – állítja a tanulmány szerzője, Arthur Moss kardiológus, a Rochester Orvostudományi Egyetem professzora. ”Eredményeink váratlanok, de rendkívül jelentősek, mert ez az egyetlen kardiológiai terápia, amely egyértelműen hatékonyabb a nők, mint a férfiak esetében.”

A szív reszinkronizációs terápiát (CRT-D) egy beültetett eszköz segítségével végzik, amely a szabálytalan szívritmus okozta hirtelen halállal szemben nyújt védelmet a szív elektromos aktivitásának szabályozása révén. Ezen kívül a szívkárosodásban szenvedő betegekben a szív pumpáló képességét is erősíti.

A kutatók úgy vélik, a kezelés azért hatékonyabb a nők esetében, mert ők általában másfajta szívbetegségben szenvednek, mint a férfiak. A kutatásban részt vevő férfiak nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívkoszorúér betegségben, mely során az összeszűkült erek akadályozzák a szívbe irányuló véráramlást. Ezt az állapotot ischaemiás szívbetegségnek is nevezik. A vizsgálatban részt vevő nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek nem ischaemiás szívbetegségben, amely a szívszövet általánosabb károsodásával jár. Több nő szenvedett ún. bal Tawara-szár blokkban is, amely a szív elektromos működésének rendellenességét eredményezi. Moss szerint ez nem azt jelenti, hogy a férfiak rosszul teljesítettek a kísérletben, inkább azt, hogy a nők fantasztikus eredményt produkáltak, valószínűleg a szívbetegség azon típusának köszönhetően, amely nők esetében jelentkezik gyakrabban.

Körülbelül négymillió amerikai lakos szorul CRT-D kezelésre, melyet eredetileg súlyos szívelégtelenségben szenvedők számára fejlesztettek ki, de az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőzési Hivatala (FDA) 2010-ben enyhe szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is jóváhagyott.

Az Egyesült Államokban a nők körében a szívbetegség számít az első számú haláloknak, amely évente több nő halálát okozza, mint férfiét. Az Amerikai Szív Társaság szerint 42 millió amerikai nő szenved szívbetegségben, és 2005-ben 450 ezer nő halt meg e betegség következtében.