A nők sikeresebben küzdhetnek a szívbajok ellen

31 kutatás adatait elemezték, melyekben több mint 40 000 szívbeteg vett részt. Az eredmények szerint a nők 25,3, a férfiaknak pedig a 25,7 százaléka hunyt el a hároméves nyomon követő időszak során. A halálozási arány a nők esetében évente 1000 esetből 135 lett, a férfiaknál pedig 137. Mikor azonban rögzítették az életkort, rájöttek, hogy az idősebb férfibetegeknél 31 százalékkal magasabb lett a halálozási mutató, és hogy férfi mivoltuk önálló kockázati tényezőként jelentkezett. Az eredményeket a European Journal of Heart Failure tette közzé.

A szívelégtelenséggel küzdő nők általában az idősebb korosztály tagjai közül kerültek ki és kórelőzményükben gyakran szerepelt magas vérnyomás, valamint cukorbaj. Betegségüket ritkábban okozta a szív vérellátási zavara. Azok a betegek, akiknél a bal kamra ejekciós képessége nem csökkent, kisebb eséllyel estek a halálos szövődmények áldozatául. A bal kamra rendellenes működése főként a férfiakra jellemző. A női betegeknek kevesebb gyógyszert írtak fel, például az ACE-gátlók, az angiotenzion-receptor-blokkolók és a béta-blokkolók közül.

”Ez a kutatás tisztán kimutatta, hogy a nők túlélési aránya jobb, függetlenül a bal kamra működésétől, az életkortól, vagy más változóktól” – jelentette ki Dr. Manuel Martinez-Selles a madridi Gregorio Maranon Egyetemi Kórházból. Ennek számos lehetséges magyarázata van, például az, hogy a nők szíve máshogy reagál az elszenvedett károsodásokra. Kevésbé módosul a test motorjának mérete, alakja és működése esetükben. Jobban megmarad a jobb kamra funkciója és védettebbnek tűnnek a ritmuszavarokkal szemben. ”Az előnyök némelyike betudható esetleg a terhességeknek és a nemre jellemző génváltozatoknak” – tette hozzá Martinez-Selles.