A nők hajlamosabbak a hipoglikémiára, mint a férfiak

”Az utóbbi években hatalmas előrelépést sikerült elérni a cukorbetegség kezelésében. Az egyre sokszínűbb terápiás lehetőségeknek köszönhetően a halandóság egyre csökken, ugyanakkor a betegek életminősége sokszor még mindig nem kielégítő. Ezen kívül a cukorbeteg nők életét 7, míg a férfiakét 6 évvel rövidíti meg a diabétesz – nyilatkozta Kautzky-Willer – A mostani kutatási eredmények világosan mutatják, hogy a túl magas inzulin dózis következtében kialakuló hipoglikémia, valamint az elégtelen szénhidrát-bevitel sokkal nagyobb arányban fordul elő nők, mint férfiak körében.”

”Ebből is látszik, hogy a nők esetében sokkal célzottabb kezelésre van szükség, a napi inzulindózist személyre szabottan kell beállítani, hogy elkerülhessük a veszélyes hipoglikémiás rohamok kialakulását.”

A kutatási eredményekből kiderült továbbá, hogy – valószínűleg a magasabb ösztrogén-szintnek köszönhetően – a nők nagyobb védettséget élveznek a cukorbetegséggel szemben a menopauza előtt, mint a férfiak, ugyanakkor a változókor beálltával az ő esetükben is megnő a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek kialakulásának esélye. ”A menopauza előtt a nők sokkal érzékenyebbek az inzulinra, de a glükóz és zsír-anyagcseréjük állapota 50 éves kor felett sokkal jobban leromlik, mint a férfiaké. Ez magyarázhatja, miért fordul elő férfiaknál fiatalabb korban is a cukorbetegség.”

A kutatások részletes leírása az Obesity című szaklapban olvasható.