A nők esetében különösen veszélyes a stressz

Dán kutatók szerint a munkahelyi nyomásnak sokkal erőteljesebb hatása van az 50 év alatti nők esetében, mint azoknál, akik az 50-es ill. 60-as éveikben járnak. Azt már az eddigi kutatások is kimutatták, hogy a stressz növeli a szívbetegségek kialakulási kockázatát, de kimondottan a nőkre gyakorolt hatását kevésbé vizsgálták.

A tanulmányban 12 000 női ápolót kérdeztek meg – 45 és 64 év között – a munkahelyi nyomásról és 2008-ig bezárólag az elmúlt 15 év egészségi állapotáról. 580 ápoló vallott isémiás szívmegbetegedésről, ebből 369-nél diagnosztizáltak anginás betegséget és 138 esetben konkrét szívinfarktust. Az egyéb kockázati tényezők (cukorbetegség, dohányzás, …) figyelembevétele mellett, akik az őket körülvevő munkahelyi stresszt magasnak tartották, 35%-al nagyobb részben kerültek kapcsolatba szívproblémákkal. Ám amikor kor szerint csoportosították az eredményt kiderült, hogy csak az 50 év alattiaknál volt jelentős ez a hatás.

Josie Irwin, a Royal College of Nursing foglalkoztatási csoportjának vezetője aggodalmát fejezte ki a témában, hiszen a legutóbbi felmérésük szerint az ápolók több mint 55%-a panaszkodott a munkahelyi stressz valamilyen formájára.