A női szívnek jobb a halolaj

A Reading Egyetem kutatása első alkalommal mutatta ki azt is, hogy a halolajok a korábban hittnél többféleképpen tesznek jót a szívnek azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorolnak a vérerek rugalmasságát szabályozó izomsejtekre.

A Brit Szív Társaság adatai szerint Nagy-Britanniában a szívbetegség az első számú halálok a nők körében, amely háromszor annyi halálos áldozatot követel, mint az emlőrák. E halálozások egy részét a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, többek között egészséges étrenddel meg lehetne előzni. A telített zsírsavak a kutatások szerint hosszú távú negatív hatást gyakorolnak a szívünkre azzal, hogy növelik a rossz koleszterin szintjét, és csökkentik a vérerek rugalmasságát, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Az egyetem kutatói ki mennyiségű halolajat adtak a résztvevő férfiak és nők telített zsírokat tartalmazó ételeihez. Kiderült, hogy ennek következtében a vérerek rugalmassága a nők esetében négyszeresével, a férfiakban pedig kétszeresével javult. A nőkben a halolaj jótékony hatása valójában ugyanolyan erősnek mutatkozott, mint az erek rugalmasságának visszanyerésére felírt gyógyszerek.

Christine Williams professzor elmondta, sokkal ritkábbak a nők, mint a férfiak szív-érrendszeri egészségét vizsgáló kutatások, ami részben azzal magyarázható, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonhatások változékonysága miatt nehezebb ilyen vizsgálatokat végezni. Ráadásul sokan azt gondolják, hogy csak a férfiakra leselkedik a szívbetegség, ami egyáltalán nem igaz. A jó hír az, hogy a jelenleg is javasolt halolajfogyasztás a nők esetében még a férfiaknál is nagyobb hatást gyakorol.

A Journal of Lipid Research októberi számában megjelent tanulmányból ezen kívül az is kiderült, hogy a véráramlást serkentő eNOS fehérjét termelő egyik génvariánssal rendelkező emberek esetében is előnyösebb hatást fejtenek ki a halolajok. A világ népességének körülbelül 10 százaléka, akik ezzel a génvariánssal rendelkeznek, kétszer olyan jól reagálnak a halolajokra, ami azt jelenti, hogy számukra különösen ajánlatos az olajok halak fogyasztása.