A női szív az orvostudmány előtt is rejtélyes

Az utóbbi évek vizsgálatai azt mutatták, hogy a kórházba bekerülő női betegeket gyakran nem kezelik olyan gyorsan és olyan korszerű terápiával, mint a férfiakat.

Habár a szív- és érrendszeri betegségek a nők esetében is az elsőszámú halálozási ok, a kardiológiai kutatásban a nőkkel általában sokkal kevésbé foglalkoznak, mint a férfiakkal.Ezért az EU egészségügyi hatóságainak tudományos programja, az EuroHeart projekt ezért kiemelten vizsgálja a nők szívének állapotát.

A felismert jelenségben szerepe van annak, hogy a szívroham esetén a nők lényegesen később hívják maguk miatt a mentőt, mint családjuk férfitagjainak hasonló tünetei esetén, másképp mondják el panaszaikat, melyek gyakran inkább ideges eredetűnek tűnnek, mint infarktusnak.

A különbség további okai:

Mind a korszerű orvosi beavatkozásokat, mind a kipróbálás alatt álló, új gyógyszereket engedélyezés klinikai próbák sorának vetik alá. Marco Stramba-Badiale áttekintő tanulmánya, amely a European Heart Journal című folyóiratban jelent meg, az eddigi tudományos közlemények alapján igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó vizsgálatokba lényegesen kevesebb nőt vontak be. Az Egyesült Államokban a hatvanas évek végén végzett gyógyszervizsgálatok résztvevőinek csak 38 százaléka volt nő, 1997 és 2006 között még alacsonyabb, mindössze 27 százalék volt.