A napfény és a stroke kapcsolata

”Nagyon sokat hallunk a napsugárzás káros hatásairól, elsősorban a bőrrák kockázatával kapcsolatban. Pedig a nap nem csak veszélyeket rejt magában, éppúgy lehet barát, mint ellenség” – magyarázta Leslie McClure, az Alabamai Egyetem biostatisztikus munkatársa. Kollegáival közösen elért eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i konferenciáján ismertette.

A szakemberek egy éppen most folyó kutatás adatait vették alapul, amelybe több mint harmincezer, átlagosan 45 éves fekete és fehér bőrű embert vontak be. Ők arra a 16 500 alanyra koncentráltak, akiket 2003 és 2007 között figyeltek meg, és nem volt korábban szívbetegségük vagy stroke-juk. A megfigyelés öt éve alatt 351-en estek át közülük stroke-on. McClure és társai azt figyelték meg, az ezt elszenvedők lakóhelyén mennyi volt az elmúlt 15 évben a napsütéses órák száma. Úgy tapasztalták, hogy a legborúsabb területen élők 1,6 százalékkal nagyobb eséllyel estek át a betegségen. Ezen felül a hideg klímájú területen élés szintén növelte a kockázatot.

”Még nem tudjuk pontosan, hogyan is függ össze a stroke és a napfény. Noha már több elmélet is napvilágot látott, a teljes magyarázat még várat magára” – figyelmeztetett a kutató. Ezzel Dr. Larry B. Goldstein, a durhami Duke Stroke Központ igazgatója is egyet értett, aki szerint még további kutatások szükségesek a témában.

”Nem lepett meg a felfedezés, de fontos, hogy meg is tudjuk magyarázni az összefüggést. Valószínűnek tartom, hogy a kevés napsütés okozta alacsony D-vitaminszint is közrejátszhat a jelenségben, de várjunk még egy kicsit a végleges következtetések levonásával” – vélekedett a szakember.