A nagyon forró tea növeli a nyelőcsőrák kockázatát

A British Medical Journalban közzétett kutatást Irán északi részén végezték, ahol hatalmas mennyiségben fogyasztanak az emberek forró teát. A nyelőcsőrák évente több mint félmillió ember életét követeli világszerte. A leggyakoribb fajta a laphámrák (OSCC).

Korábbi tanulmányok az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozták kapcsolatba a nyelőcsőrákokat, mely sokkal gyakoribb a férfiak, mint a nők körében. A kutatás szerint pedig a forró tea is okozhat hasonló daganatos betegségeket. Irán északi részén, Golestan tartományban a legmagasabb az OSCC előfordulási aránya a világon, de keveset dohányoznak és nem nagyon fogyasztanak alkoholt. A nők ugyanolyan mértékben betegszenek meg, mint a férfiak.

A teaivás azonban széles körben elterjedt, ezért a tudósok megvizsgálták ennek a szokásnak az OSCC-hez való kapcsolatát. 300 nyelőcsőrákos beteg teaivási szokásait mérték fel és összehasonlították 571 egészséges férfi és nő adataival, ugyanarról a területről. Szinte mindegyik résztvevő ivott rendszeresen fekete teát, naponta átlagosan több, mint egy literrel. A meleg vagy langyos tea fogyasztásához képest (65 fok alatt) a forró teát (65-69 fok között) fogyasztóknak csaknem kétszeres az esélyük arra, hogy nyelőcsőrákot kapnak. Az ennél is forróbb teát fogyasztók kockázata pedig csaknem nyolcszoros. Ehhez hasonlóan, ha legalább 4 percet várunk a tea kiöntése után, ötször kisebb az esély a megbetegedésre, mintha két percen belül megisszuk. „Az eredmények értelmében erőteljes összefüggés mutatkozik a tea hőfoka és az OSCC kialakulása között.” – mondták a kutatók, és ezzel arra utaltak, hogy néhány percig hagyjuk hűlni a teát, miután felforraltuk.

A jelentés alátámasztani látszik azt az elképzelést, hogy a hő által okozott sérülés rákhoz vezethet, de hogy miként, az még nem világos.