A nagymértékű sugárzás növeli egy második rák kialakulásának kockázatát

A vizsgálat következtetéseit a japán atomba-támadások túlélőinek kórtörténetére alapozták. E vizsgálatok nagyon fontosak, ugyanis a kutatók ez által tudják ”megjósolni” a különböző sugárzásoknak való kitettség és ezáltal az orvosi vizsgálatok kockázatnövelő hatásait.

”Úgy találtuk, hogy a sugárzás az első rák esetéhez nagyon hasonló módon befolyásolja a második rák kialakulását.” – mondta Dr. Christopher Li, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa, aki a tanulmányt a Cancer Reasearch c. folyóiratban publikálta. ”A ráktúlélők esetében viszonylag nagy a kockázata egy második daganat kialakulásának, amely érzékeny a sugárzásra. Ezek pl. a mell-, vastagbél-, tüdő-, pajzsmirigy- és hólyagdaganatok.”

A kutatók elemezték a hirosimai és nagaszakai atomtámadás túlélőinek kórtörténetét az 1950-2002-ig terjedő időszakból. A tanulmány 10031 elsődleges rákot túlélő közül 1088-nál állapította meg egy második rák kialakulását. A gyomor-, tüdő-, máj-, mellrák volt a leggyakoribb mind az első, mind a második rák esetében.

”Az eredmények azt mutatják, hogy a nagymértékű sugárzásnak kitett ráktúlélők esetében folytatólagos, rendszeres és körültekintő vizsgálat szükséges egy lehetséges második daganat miatt.” – mondta Li. A szakember elismerte, hogy az eredményeket nehéz kivetíteni más forrásból származó sugárzásokra, mivel egy atomrobbanás során a sugárzás az egész testet éri. Orvosi vizsgálatok vagy épp sugárkezelés esetén azonban mindez a testnek csak egy részére korlátozódik. Mindazonáltal az eredmények fontosak lehetnek más típusú sugárzások esetében, amelyekről tudva levő, hogy rákot okoznak, például az UV sugárzás és a bőrrák esetében.

A tanulmány a hirosimai Radiation Effects Research Foundation és a nagasaki-i National Cancer Institute kutatóinak együttműködésével készült.