A munkahelyi kiégés veszélye

Az Egyesült Államokban az embereknek hosszabb a munkaideje, kevesebb szabadságot vesznek ki, és később mennek nyugdíjba, mint a többi iparosodott országban. Ilyen megerőltető karrier mellett nem csoda, hogy sokan kiégnek: a munkahelyi stressz fizikai, mentális és érzelmi kimerülést okoz bennük. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kiégés összefügg az elhízással, az álmatlansággal és a szorongással is.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói Dr. Sharon Toker vezetésével a Psychosomatic Medicine szaklapban megjelent kutatásukban most a munkahelyi kiégettség és a szívkoszorúér-betegség között találtak összefüggést. Szívkoszorúér-betegség esetén plakk rakódik le a szívkoszorúerekben, ami anginához vagy szívrohamhoz vezet. A leginkább kiégett felső 20 százalékba sorolt alanyokra a vizsgálat szerint a szívkoszorúér-betegség 79 százalékkal magasabb kockázata leselkedik. Dr. Toker szerint az eredmény rosszabb, mint amire számítottak, és ez alapján a szakmai kiégettség erőteljesebb prediktora a szívkoszorúér-betegségnek, mint a dohányzás, a vérzsírok szintje, a testmozgás és más hagyományos kockázati tényezők.

Abból kiindulva, hogy a kiégés más szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel, például a magas koleszterinszinttel vagy vérzsírral is összefügg, a kutatók azt feltételezték, hogy a szívkoszorúér-betegségben is szerepet játszhat. Kutatásukban 8838 egészséges, 19 és 67 év közötti alkalmazottat vetettek alá rutin orvosi vizsgálatnak, majd átlagosan 3,4 évig nyomon követték őket. Az utánkövetés alatt 93 új szívkoszorúér-betegség alakult ki. A kiégést a betegség kockázatának 40 százalékos emelkedésével hozták összefüggésbe. A felső 20 százalékba tartozó leginkább kiégett emberek esetében azonban a kockázat 79 százalékkal magasabb szintjét mutatták ki. Dr. Toker szerint hosszabb utánkövetési időszak esetén az eredmények még ennél is megdöbbentőek lennének.

A szakértők szerint az eredmények főként a preventív gyógyászat szempontjából értékesek. Azok az orvosok, akik tudják, hogy páciensük szakmailag kiégett, alaposabb figyelmet szentelhetnek a szívkoszorúér-betegség jeleinek.