A ”modern életstílus” miatti rákra való hajlam Kínában is szedi áldozatait

A test általános napsugárzás és különösen az UVB-sugárzás ellen való lefedése általánosságban védő hatásúnak minősül a bőrrák ellen. Azonban a Wanqing Chen által vezetett, tudósokból álló csoport nemrég kimutatta, hogy a főbb ráktípusok miatti elhalálozások aránya a kínaiaknál – a nyugati országokhoz hasonlóan – fordítottan arányos a környezetből érkező UVB-sugárzással. Ez igaz bizonyos ráktípusok előfordulására is, például a nyelőcső-, a gyomor-, a vastagbél-, a végbél- és a méhnyakrák esetében.

Felmérésük eredményeként a kutatók azt állítják, hogy az ultraibolya sugárzásnak való kitettség hatására a testben természetes módon képződő napfény-vitamin csökkentheti a rák előfordulását, illetve javítja annak lefolyását a kínaiaknál. A tanulmány rámutatott arra, hogy az iparosodással együtt jár a napsugárzásnak való kitettség hiánya.

A rák előfordulásának becsléséhez Kínában a kutatók 263 ország rákhalálozási adataiból vett mintát elemeztek az 1990 és 1992 közötti időszakból, továbbá elemezték az 1998 és 2002 közötti időszak nemzeti ráknyilvántartási adatokat is. Felhőhöz igazított környezeti UVB-intenzitásról készített szatellit méréseket használtak fel a 263 ország 1990-es átlagos napi sugárzás becsléséhez.

”UVB-sugárzás hatására a szervezet által igényelt D-vitamin több mint 90%-a képződik a bőrben” – magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa. ”A magas D-vitamin szint (optimális az egy milliliter vérre jutó 40 és 60 nanogramm közötti érték) tudományosan igazolt pozitív hatása miatt az SRF javasolja a rendszeres, ám mérsékelt UVB-sugárzást – a napon vagy a szoláriumban”.