A mobiltelefonok nem okoznak agydaganatot

Az eredményeket közlő cikk szerint – mely december 3-án, a National Cancer Institute folyóiratában jelent meg – nincs jelentős változás a diagnosztizált agydaganatok számában öttől tíz évig terjedő mobilhasználat után sem.

Mindeddig a mobiltelefon használatra a szakértők hajlamosak voltak agytumort okozó rizikófaktorként tekinteni, még annak ellenére is, hogy nem ismert az a biológiai folyamat, amely magyarázatot adhatna erre.

Ezen ismeretlen folyamatot próbálta feltárni az Isabelle Deltour vezette kutatócsoport a koppenhágai Dán Rákszövetség Daganat-epidemiológiai Intézetében. A glioma és meningioma évenkénti előfordulási arányát vizsgálták a 20 és 79 év közötti dán, finn, norvég és svéd lakosokon.

A kutatók 60 000 páciensnél állapítottak meg ilyenfajta agydaganatot 1973 és 2003 között. Kimutatták, hogy az előfordulási arány e harminc éves periódusban stabil volt, csökkent vagy ugyanolyan mértékben fokozódott, mint a mobiltelefonok megjelenése előtt. Nem észlelték, hogy 1998 és 2003 között több agydaganatot diagnosztizáltak volna.

A kutatás során nem vizsgálták azt, hogy az egyes egyének milyen mértékben használták mobiljaikat, csak az agyadaganatok előfordulásit, feltételezve, hogy ilyen nagy mintánál átlagosnak tekinthető a minta ilyen szempontból.

Mindezek mellett a szakértők figyelmeztettek, hogy a mobiltelefonok elterjedtsége miatt sokkal nagyobb, több nemzetet felölelő, hosszabb távú követéses vizsgálatokra is szükség lenne.