A mérgező gázok megóvnak a szívelégtelenségtől?

A bányászok és a szennyvízkezelő munkások számára esetlegesen életveszélyes kén-hidrogén gázt nemrégiben az emberekben és általában az emlősökben is kimutatták, ahol kis mennyiségben termelődik, és több pozitív fiziológiai hatással is összefüggésbe hozható.

A tanulmány vezető szerzője, David Lefer, az atlantai Emory Orvosi Egyetem professzora elmondta, hogy a színtelen, gyúlékony gáz segít a vérnyomás szabályozásában, és gyulladáscsökkentő hatású. A kutatók szerint a kén-hidrogén arra ösztönzi a szívizomsejteket, hogy létrehozzák saját antioxidánsaikat és molekuláikat, amelyek elhárítják a programozott sejtpusztulást, a vérátáramlás megszűnésére adott választ.

A tanulmányt az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) 2008-as New Orleans-i konferenciáján tették közzé a hétvégén.

A kén-hidrogén a szívre gyakorolt hatásának vizsgálatához a kutatók modell szívelégtelenséget hoztak létre az egerekben úgy, hogy a bal koszorúeret egy órára, vagy véglegesen elzárták, melynek következtében szívizmuk egy része elhalt.

A laboratóriumi egerek némelyikét kén-hidrogénnel kezeltek, amit egy héten keresztül naponta intravénásan adtak be. A többi alkotta a kontroll csoportot, ezek nem részesültek kezelésben.#img1#

Négy héttel később a kutatók mindkét csoport szívkapacitását megvizsgálták „ejekciós frakciójuk”, a szívműködés egyik mérőszáma segítségével. A kén-hidrogénnel kezelt egerek ejekciós frakciója 33 százalékkal magasabb volt, mint a kontroll csoport tagjaiban (36 százalék a 27 százalékkal szemben).

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hidrogén-szulfid tompíthatja a szívelégtelenség hatását a szívműködésre és a mortalitásra egerek modellezett szívelégtelensége esetén” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, John Calvert, az Emory Egyetem adjunktusa.

Az idős emberek kórházba kerülésének egyik fő okának számító szívelégtelenség akkor következik be, amikor a szívizom nem tud elegendő vért pumpálni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit. Ehhez hozzájárulhat valamilyen a szívizmot ért korábbi, szívrohamból, elhízásból, diabéteszből vagy magas vérnyomásból eredő sérülés is.

A kutatást az amerikai Országos Egészségügyi Intézet, az Amerikai Diabétesz Társaság és az Ikaria Holdings biotechnológiai cég szponzorálta.