A mellrák növeli a csonttörések kockázatát

Az Archives of Physical Medicine and Rehabilitation folyóiratban hamarosan megjelenő tanulmány elkészítésébe 59, a változókoron túl lévő mellrák-túlélőt vontak be. Kiderült, hogy a betegek 58 százalékánál következett be a vizsgálat előtti egy év során elesés, 47 százalékuknál a következmények hat hónapig is éreztették hatásukat.

Kerry M. Winters-Stone, az Oregoni Orvosi- és Tudományegyetem Ápolástani Karának docense és munkatársai szerint ezek a számok igen magasak a 65 éven felüli átlagnépességben tapasztalt 25-30 százalékhoz viszonyítva.

A különbség oka az, hogy a kemoterápia hatására megváltozik az egyensúlyért és térbeli tájékozódásért felelős vesztibuláris rendszer működése. Azok a nők, akik rosszabbul szerepelnek a vizuális kontraszt-érzékenységi tesztek során, nagyobb valószínűséggel esnek el. A kutatók szerint a daganatellenes kezelés hatására megváltozik a vizuális ingerek feldoglozási sebessége, emellett a gyógyszeres kezelés eredményeképpen beálló korai menopauza is befolyásolja a csontok szilárdságát.

Winters-Stone úgy véli, több figyelmet érdemel a probléma, mivel egyre több a mellrákot túlélt nő, azonban ma még csak otthoni ápolásra vagy segítők alkalmazására van lehetőség.