A mellrák kezelése növeli a csípőcsonttörés kockázatát

A Chicagói Egyetem kutatói szerint a kezelés okozta korai menopauza gyengíti a csontokat, olyan mértékben, ami normális esetben csak 70 év körül jelentkezik. A tanulmány hat hölggyel foglalkozik, akik túlélték az emlőrákot, valamint a korai 50-es éveikben csípőcsonttörés miatt kezelésre szorultak.

A legtöbb hölgynél nem jelentkezett nagyfokú csontritkulás, azonban a csontok ásványianyag-tartalma a szokványos érték alatt volt. Ez a tény alátámasztani látszik, hogy a csontszerkezeti változást a kemoterápia okozta. Korai stádiumban az emlőrák gyógyítása szektoreltávolításból, sugár- és kemoterápiából áll – ez utóbbiak között ciklofoszfamidok és adriamicin szerepel. A csonttörést megelőzően a hölgyek 1-4 évig részesültek az említett szerekből. Az összes hölgy menopauza körüli időpontban volt.

A hölgyek közül négy részesült ösztrogén-gátló kezelésben, mely szintén hozzájárul a csontvesztéshez. A korai stádiumban indított kezelés esetén igen jó a gyógyulási arány, azonban a Dr. Beatrice Edwards vezette vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy ezekben az esetekben figyelmet kell fordítani a csonttörések megelőzésére is. Az ajánlások kidolgozása azonban további vizsgálatokat igényel.