A melanóma képes kikapcsolni az immunrendszert

Melanóma a bőr festéksejtes rosszindulatú daganata, mely igen agresszív biológiai viselkedésű tumor. Létrejöttében alapvető szerepe van a bőrt érő UV-terhelésnek. Azonban a szervezet immunrendszere képes kiiktatni, vagy legalább korlátozni a daganatos sejteket, azonban a Journal of Clinical Investigation oldalain megjelent tanulmány szerint ez a mechanizmus zavart szenved.

A London College korábbi vizsgálatai rámutattak, hogy az immunrendszer antitesteket termel a melanóma ellen, azonban a szervezet nem tűnik elég erősnek, hogy véghezvigye a támadást. Azonban a szóban forgó vizsgálat szerint enné jóval bonyolultabb a helyzet: 80 melanómás beteg daganatának és vérmintájának elemzése rávilágított, hogy a termelt antitestek az IgG4-osztályba tartoznak, ez csupán gyenge reakciót tesz lehetővé, ráadásul zavart szenved az erősebb hatású, IgG1-osztályú antitestek működése.

A további elemzések azt is kimutatták, hogy azon betegeknél, akiknél magas volt az IgG4 antitestek szintje, a betegség kedvezőtlenebb lefutást mutatott azon betegekhez képest, akiknél a szint a normálishoz közeli tartományban tartózkodott. Dr. Sophie Karagiannis és munkacsoportjának eredménye arra is magyarázatot adhat, hogy az immunerősítésre épülő kezelésekből miért nem profitálhat egyformán minden tumoros beteg. A felfedezés ráadásul az IgG4 gátlásán keresztül módot adhat hatékonyabb kezelőszerek fejlesztésére is.