A melanóma felismerését lézeres technológia segítheti

A Science február 23-i számában leírt vizsgálat során a lézeres berendezés az egészséges bőr és a daganat pigmentációja közötti különbséget ismeri fel. Az eddigiekben a gyanús elváltozások sebészi eltávolítása történt, és csak az ezt követő szövettani diagnózis nyújthatott pontos információt a daganat biológiai viselkedéstől. Az új technológiától azt várják, hogy megkíméli a betegeket a felesleges műtétektől, valamint nem kell bizonytalanságban várakozni az eredményre sem.

A melanóma egyike a legagresszívebb daganatoknak, a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a férfiak között az ötödik, a nők között a hatodik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. 2009-ben 68 ezer amerikainál diagnosztizáltak melanómát, 8700 esetben halálos kimenetellel. A patológusok – akik a szövettani diagnózist adják – egyes esetekben igen nehezen tudnak csak különbséget tenni a jó- és rosszindulatú festéksejtes daganatok között. Ezt hivatott megkönnyíteni a Warren S. Warren és munkatársai által fejlesztett új technika.

A kutatók 42 bőrmintán alkalmazták a speciális lézert, a sugár energiáját a bőr sejtjei elnyelték, melynek mintázata mikroszkópikus különbséget mutatott az elváltozás milyenségétől függően. A mintákban 11 melanóma volt, ezeket 100 százalékos pontossággal fel lehetett ismerni. A kutatók reményei szerint az eszközt alkalmazni lehetne a bőrdaganatok szűrésében, addig azonban még további vizsgálatok szükségesek.