A melanoma a gyermekeket sem kíméli

A kampány a megelőzésre igyekszik felhívni a figyelmet, hiszen Magyarországon évente több százan halnak meg rosszindulatú festékes bőrdaganat, vagyis melanoma miatt – közülük sokan fiatalok. Évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, az elmúlt húsz év során több mint duplájára nőtt az ilyen jellegű megbetegedések száma. A statisztikai adatok sajnos nem bíztatóak: ötven megvizsgált páciens közül egynél bizonyosan található melanomára utaló elváltozás.

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász onkológus-szakorvos kiemelte: „A családok figyelmét igyekszünk felhívni a kampányunkkal, hiszen a melanoma nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinél felléphet. Nemrég egy gyermekeit is kivizsgálásra hozó, fiatal anyukánál találtunk melanomára utaló elváltozást.”

A melanoma malignum, vagy más néven rosszindulatú festékes bőrdaganat a bőrrákok között a legagresszívabb, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A melanoma rövid idő alatt áttétet képezhet a test bármely részén, a különböző szervekben. Ha időben felismerik, akkor egy egyszerű, pár perces sebészi beavatkozással gyógyítható. Ha nem, akkor viszont jó eséllyel halált okoz.

A rendezvény védnökei, Gerendás Péter és Delhusa Gjon nagycsaládosok örömmel vállalták el a felkérést, hiszen sajnos közelről is ismerik a problémát. „A közvetlen baráti körömben két melanomás esetről is tudok, ami nagyon aggasztó” – mondta Gerendás Péter.

A prevenciós kampány üzenete: a melanoma megelőzhető! Rendszeres szűréssel időben észlelhető a probléma, ezért különösen fontos, hogy anyajegyeinket legalább évente egyszer megvizsgáltassuk szakemberrel.

Az első nagycsaládos ingyenes teljes testi szűrésre május 7-én 10 órakor kerül sor a NOE irodájában. Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 8.

További információ: www.anyajegyambulancia.hu