A méhnyakrák kávéval megelőzhető?

Ez szerinte főleg a túlsúlyos és az elhízott hölgyek számára jó hír. Friberg a svéd mammográfiás megelőző programban részt vevő 60 634 nő kávéfogyasztását mérte fel 1987-ben, 1990-ben, és 1997-ben. A megfigyelés 17 éve alatt a vizsgált minta kicsivel több, mint 10 százalékánál, 667 nőben alakult ki ilyen méhnyálkahártya rák.

A diagnózist átlagosan 67 éves korban állították fel. A kutatás arra is fényt derített, hogy azoknál, akik legalább két csésze kávét elfogyasztottak naponta, sokkal kisebb eséllyel jelentkezett a daganatos elváltozás. Felfedezték azt is, hogy minden további csésze nagyjából 10 százalékkal csökkentette a rák esélyét, miután a mintát az egyéb karcinogén faktorok szempontjából normalizálták. A legnagyobb csökkenést a túlsúllyal küzdő hölgyeknél regisztrálták, annak ellenére hogy ők a legveszélyeztetettebbek a méhrák tekintetében.

A kutatók szerint a kávé hatással van a vércukor-szintre, a zsírsejtekre és az ösztrogén-szintre is, és pont ezek játsszák a legnagyobb szerepet az endometrium daganatának kialakulásában. Dr. Friberg szerint újabb, koffeinmentes kávét is vizsgáló kutatás szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, a koffein, vagy a kávé egyéb összetevői okozzák ezt a pozitív hatást. A tanulmány az International Journal of Cancer című szaklapban jelent meg.