A megfelelő szájápolás csökkenti az érelmeszesedés kockázatát

„Régóta gyanított, hogy az érelmeszesedés valójában egy gyulladásos folyamat és a fog körüli betegségek szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában” – mondta dr. Mario Clerici, a tanulmány egyik szerzője. „A kutatásaink is alátámasztják, hogy ez a helyzet, valamint az is kiderült, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a fogainkről és ínyünkről való megfelelő gondoskodás, nagymértékben csökkentheti a fenti súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát. #img1#

A kutatók enyhe fogágybetegségtől szenvedő – egyébként egészséges – 35 egyén (átlagéletkor 46 év) nyaki artériáit vizsgálták. A vizsgálatokat a fogágybetegség kezelése előtt és után is elvégezték. Megfigyelték, hogy a kezelés után egy évvel csökkent a szájüregi baktériumok mennyisége, a gyulladás, és az érelmeszesedéssel kapcsolatos érfalvastagodás.

„Mivel sok amerikai szenved az fogágybetegségek valamely formájától, a kutatás eredményeit nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta dr. Gerald Weissmann, a The FASEB Journal főszerkesztője. „Kiderült, hogy az ereink egészsége egy hajszálon – vagy méginkább egy fogselymen – múlik.”