A masszázs meggyógyítja a rákos betegeket?

Dr. Jean Kutner, a denveri Colorado Egyetem Orvosi Karának docense, a tanulmány vezető szerzője és munkatársai azt találták, hogy a speciálisan képzett terapeutával végzett kezelések nagyobb hatással voltak a betegek fizikai és lelki állapotára, mint az egyszerű érintés, ám ez csak közvetlenül a kezelések után volt így, hosszabb távon a hatások között nem találtak különbséget.

Összesen 380 beteget vizsgáltak (tüdő-, emlő-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és más daganatos betegségben szenvedőket), mindegyiküknek legalább közepes mértékű fájdalmaik voltak és a legtöbben hospice ellátásban részesültek. Az egyik csoport masszázst kapott egy speciálisan képzett terapeutától, a másik csak „érintés-terápiát”, vagyis a terapeuta csak a kezét helyezte bizonyos pontokra a beteg testén. A kezelések után kikérdezték a betegeket és a fájdalmat, valamint a hangulatot egy tízes skálán osztályozták. A masszázs átlagosan 1,58 ponttal javította a hangulatot (az érintésterápia 0,97 ponttal), míg a fájdalmat 1,87 ponttal csökkentette (vö. 0,97 pont). Három hét után azonban már nem volt különbség az elért változásokban.#img1#

„Ha a masszázs segít a rákbetegeknek, hogy jobban érezzék magukat, ez nagyszerű és folytatni kell” – nyilatkozta Dr. Jay Brooks, a baton rouge-i Ochsner Egészségügyi Alapítvány hematológus-onkológusa, azonban azt javasolja, hogy mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal a masszázs előtt, különösen ha éppen valamilyen kezelést kapunk. Dr. Kutner azonban bevallotta, hogy nem próbálták ki a masszázst olyanokon, akiknél a vérzés vagy csonttörés fokozott veszélye áll fenn, ezért bizonyul a tanulmány alapján a masszázs tökéletesen biztonságosnak.

Kathleen Clayton, képzett masszázsterapeuta, az Amerikai Masszázsterápia Szövetség szóvivője azt ajánlja, csak speciálisan képzett masszőrökhöz forduljunk, akik onkológiai masszázst is tanultak, és mivel a legtöbb biztosító nem támogatja a masszázsterápiát, egyeztessünk a terápia előtt velük is.