A marihuánafogyasztás daganatokat okozhat

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ által a Cancer folyóirat honlapján közzétett jelentés fokozott rizikót mutatott ki azok esetében, akik régóta vagy rendszeresen szívnak füvet. 369 olyan 18 és 44 év közötti férfit kérdeztek ki, akiknél felállították a betegség diagnózisát és azt találták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer vagy serdülőkoruk óta rendszeresen szívnak füvet, kétszer akkora a daganat kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik sosem fogyasztottak marihuánát.

”A mi tanulmányunk nem az első, amely azt sugallja, hogy egy férfi életvitele vagy környezete kockázati tényező lehet a hererák szempontjából, ám ez az első, amely a marihuánahasználatot vizsgálta” – mondta el Stephen Schwartz epidemiológus, a jelentés egyik vezető szerzője.

Schwartz és munkatársai azt találták, hogy azoknál, akik a diagnózis felállítása idején marihuánát fogyasztottak, 70 százalékkal volt magasabb a hererák legagresszívabb formájának kockázata. Bár a betegség ritka és gyakran gyógyítható, a hererák leggyakoribb formáinak előfordulása 3 százalékról 6 százalékra emelkedett a nyugati világban az 1950-es évek óta, azóta, hogy a marihuána fogyasztása elterjedt a világon.

A kutatók úgy gondolják, a hosszútávú marihuánafogyasztásnak többféle hatása is van az ivarszervekre, így a sperma minőségének csökkenésére is – ezt szintén összefüggésbe hozták a hererák kialakulásával. A hererák a Mayo Klinika szerint a 15 és 34 év közötti amerikai férfiak leggyakrabban előforduló daganattípusa.