A mammográfia biztonságérzetet ad

Az Amerikai Radiológiai Társaság által készített felmérés adatai szerint a rutin mammográfiás szűrések azt az érzetet is erősítik a nőkben, hogy biztonságban vannak, és hogy egészségükről ők maguk dönthetnek.

”Nagyon örvendetes, hogy az eredmények szerint 10-ből kilenc nő rendszeresen részt vesz a szűréseken. Ennek ellenére úgy gondolom, továbbra is hangsúlyoznunk kell a mammográfia fontosságát” – nyilatkozta Dr. Barbara S. Monsees, az Amerikai Radiológiai Társaság (ACR) Emlő-képalkotási Bizottságának igazgatója.

Az ACR adatai szerint a mellrák halálozási aránya több mint 30 százalékkal csökkent 1990 óta.

”A mammográfia a mellrák szűrésének leghatékonyabb módszere, jelenleg szinte pótolhatatlan. Emiatt rendkívül fontos, hogy a nők megkapják a szükséges információt, ami a felelős döntések meghozásához szükséges. A mammográfiás szűrés életeket menthet, ezért a vizsgálatot mindenki számára elérhetővé kell tennünk” – nyilatkozta Dr. Debra L. Monticciolo, a Emlő-képalkotási Bizottság elnöke.

Bár az ajánlások szerint a 40 évnél idősebb nőknek évente részt kellene venniük mellrák-szűrésen, a felmérések alapján jól látszik, hogy az Egyesült Államokban egyre csökken a mammográfiát végző intézmények száma. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóságának (FDA) adatai szerint jelenleg 233-al kevesebb mammográfiai központ és 1331-el kevesebb mammográf készülék található az országban 2007 júliusához képest.