A magas vércukorszint növeli a kolorektális rák kockázatát

A British Journal of Cancer legfrissebb számában megjelent tanulmányhoz a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói 5 ezer menopauzán átesett nő adatait vizsgálták. A kutatási időszak elején megmérték az éhgyomri vércukorszintet és az inzulinszintet, majd ezeket a méréseket több alkalommal megismételték a következő tizenkét évben. A kutatási időszakban 81 nőben mutattak ki vastag- és végbéldaganatot.

A kutatók kimutatták, hogy a kutatás kezdetén magas vércukorszinttel rendelkező nőkben nagyobb valószínűséggel alakult ki kolorektális daganat, és a legmagasabb harmadba eső vércukorszinttel rendelkezők esetében közel kétszer magasabb volt a kolorektális daganat valószínűsége, mint a legalacsonyabb harmadba esőkben. Az inzulinszint és a vastag- és végbélrák kockázata között nem mutattak ki összefüggést.

Az elhízás, amely gyakran jár együtt magas vércukor- és inzulinszinttel, közismert kockázati tényezője a kolorektális ráknak. Régóta úgy vélik, hogy a kolorektális daganat megnövekedett kockázata az inzulinszint következtében áll összefüggésben az elhízással, de ez a kutatás azt sugallja, hogy valójában inkább a vércukorszint állhat a háttérben. Geoffrey Kabat, a kutatás vezetője elmondta, a következő lépésben azt a mechanizmust kell azonosítani, amelynek köszönhetően a megnövekedett vércukorszint a vastag- és végbélrák kialakulásához vezethet. Elképzelhető, hogy a megnövekedett glükóz szint a növekedési faktorok és gyulladásos faktorok magas vérszintjével állnak összefüggésben, melyek serkentik a bélpolipok növekedését. A polipok némelyike pedig később daganattá fejlődhet.