A magas tesztoszteron veszélyes a férfiaknál

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által finanszírozott vizsgálatba közel 700, 65 évnél idősebb férfit vontak be és kifejezetten  a hormonszintek illetve szívbetegségek közti kapcsolatot vizsgálta.

 

„Tanulmányunk megállapítása ellentmond korábbi, kisebb vizsgálatoknak, melyek azt mutatták, hogy a tesztoszteron szintje nem jár együtt magasabb a szív-és érrendszeri betegségekkel,” mondta a tanulmány szerzője Dr. Kristen Sueoka, a san francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

„Sokan a lakosságból tesztoszteron kiegészítőket használnak különböző egészségügyi problémák megoldására, beleértve az alacsony nemi vágyat és a hangulati rendellenességet, amelyek nem életveszélyesek. Ezek az emberek tudtukon kívül növelik a szív-és érrendszeri betegségek esélyét,” tette hozzá.

Egyik résztvevő sem használt tesztoszteron hormonpótló készítményeket a vizsgálat idején, melyben átlagosan több, mint négy évig követték figyelemmel a résztvevők egészségügyi állapotát. Ez alatt megállapították, hogy 100 férfi (14 százalék) élt át szívrohamot, instabil angina-t (szívrohamra figyelmeztető jel), és / vagy esett átt angioplasztikán vagy bypass műtéten, hogy kitisztítsák az eltömődött verőereiket. A magasabb tesztoszterin-szinttel rendelkezők körében a kockázat ezekre a betegségekre nagyobb volt,illetve náluk a koszorúér-betegség kockázatát is megkétszereződik.

„Egy napon a tesztoszteronmérések segítenek abban, hogy megjósolják, mely a férfiaknál nagyobb a valószínűsége a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának,” mondta Sueoka. „Szükségünk van azonban további megerősítő tanulmányokra, hogy biztosak kimondhassuk: a magas tesztoszteron kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásánál.”