A magas koleszterinszint elősegíti a prosztatarák kialakulását

A magas koleszterinszint nemcsak az érelmeszesedés és a különböző szívbetegségek kialakulásában játszik szerepet, de bizonyos rákfajták kialakulását és terjedését is segítheti.

A prosztatarák jelenleg a bőrrákok utáni leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban: a becslések szerint minden hatodik férfit veszélyezteti. A zsírokban és koleszterinben gazdag nyugati étrend jelentősen hozzájárulhat a különböző ráktípusok kialakulásához. A prosztatarák esetében különösen fontos megjegyezni, hogy a magas szérum koleszterinszint a daganat progresszióját segítheti.

Hogy a magas koleszterinszint és a prosztatarák kapcsolatát tisztázzák, Dr. Keith Solomon és kollegái zsírban és koleszterinben gazdag ételeket etettek kísérleti egereikkel. Az állatok vizsgálati adatai szerint a magas koleszterinszint elősegíti a daganatok képződését és terjedését. Ugyanakkor ezetimibe beadásakor a koleszterin tumorra gyakorolt hatása megszűnik, a szer ugyanis blokkolja a koleszterin herékből való felszívódását.#img1#

Az ezetimibe ezen kívül blokkolja az angiogenezist is, így a daganatok nem tudnak új véredényeket növeszteni, ami elengedhetetlen a továbbterjedéshez. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy a koleszterinszint csökkentésével megelőzhető a prosztata daganatok továbbterjedése.

„A koleszterinszint csökkentése, történjen az diétával, életmódváltással, vagy gyógyszeresen, mindenképpen a páciensek előnyére válik – nyilatkozta Dr. Solomon – Így megelőzhetjük a szív- és érrendszeri problémákat és egyes daganatos megbetegedéseket is.”