A légifolyosók ártanak a szívnek?

A 4,6 millió felnőtt részvételével készült felmérés alapján a légi utak zaja egyértelműen növeli a szívroham és más szívbetegségek előfordulását.

”Ez a jelenség különösen azoknál az embereknél mutatkozott, akik különösen zajos helyen élnek, vagy régóta vannak kitéve a zajártalomnak” – nyilatkozta Matthias Egger, a Bern Egyetem munkatársa, majd hozzátette: ”Már régebben is gyanítottuk, hogy a zajszennyezésnek köze van a szívbetegségek előfordulásának gyakoriságához, de a legtöbb esetben más tényezők is zavarják a megfigyelést. A forgalmas közutak mellett élők például több szmogot szívnak be, így nem egyértelmű, mi okozza a szívbetegségre való hajlam növekedését. A légifolyosók esetében azonban más tényező szóba sem jöhet.”

A kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik naponta legalább 60 decibelnyi zajnak vannak kitéve 30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg a későbbiekben szívrohamban. Azoknak, akik hosszabb ideje élnek már ilyen zajos környezetben, akár 50 százalékkal is nőhet a szívrohamra való hajlamuk.

”Ezek alapján egyértelmű az összefüggés a zajszennyezés és a koronáriás szívbetegségek előfordulása között. Ennek oka egyrészt az ősi ösztönökben keresendő, hiszen minden hangos zajt szervezetünk támadásként érzékel, és felkészül a menekülésre. A másik ok a stressz. A zajok, legyenek bármilyen aprók, tudat alatt idegesítenek minket, ami állandó stresszhez vezet, amivel együtt jár a magas vérnyomás és pulzusszám.”- nyilatkozta Hugh Davies, a Brit Kolumbia Egészségtudományi Egyetem munkatársa.

A kutatók szerint hangfogókkal, elterelő légifolyosókkal és az otthonok hangszigetelésével csökkenthető lenne a zajszennyezés és vele együtt a szívbetegségekre való hajlam is.