A lámpák is növelhetik a bőrrák kockázatát

Tombol a nyár, s a bőrgyógyászok rendszeresen felhívják a figyelmet a napsugárzás jelentette veszélyekre. A New York-i Stony Brook Egyetem szakértői szerint azonban zárt térben sem vagyunk biztonságban, mivel a környezetbarát kompakt izzók a foszforral borított külső bevonat sérülései miatt káros UV-sugarakat engednek szabadon.

”A foszforbevonat meglehetősen törékeny. Csaknem az összes általunk vizsgált égő esetében szabad szemmel is láthatóak voltak a rajta keletkezett repedések” – magyarázta Miriam Rafailovich anyagtudományi professzor. ”Az ilyen fénynek közelről, tehát körülbelül 30 centiméterről kitett bőrsejtek éppúgy károsodást szenvednek, mintha napon lennének.”

Mivel az Amerikai Egyesült Államok lakossága egyre nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelmi és energiagazdálkodási kérdésekre, milliók cserélték a régi típusú villanykörtéket kompakt izzókra. Az ottani Nemzeti Egészségügyi Intézet feljegyzései szerint az új technológia csaknem 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Minden kompakt izzó esetében foszforréteget alkalmaznak a szűk üvegburkolaton. Ez arra szolgál, hogy növelje a fényerőt és elnyelje az UV-sugarakat. A tanulmány szerzői szerint azonban az izzón keletkező ”kopasz foltok” miatt elvész a védelmi funkció. A probléma gyakorlati veszélyének megállapítására a Stony Brook Egyetem kutatócsoportja tesztelte a kereskedelmi forgalomban kapható izzókat. Megmérték azok UV-kibocsátását, illetve ellenőrizték a foszforbevonat épségét.

Az eredmények szerint gyártóra való tekintet nélkül, a külső repedések révén jelentős mennyiségű UVA- és UVC-sugár távozott a termékek mindegyikéből. További laboratóriumi kísérlet világított rá, hogy az egészséges emberi bőrsejtek a kompakt izzók harminc centiméteres környezetében maradandó károsodást szenvedtek – pontosan olyat, mint napfénynek való kitettség esetén. Hagyományos égők esetén azonos fényerő semmilyen sérülést nem okozott.

”A biztonság kedvéért üvegbúra mögött vagy bizonyos távolságban kell tartani a kompakt izzókat. Ugyanakkor nem kell naptejet használni miattuk” – mondta a kutatást vezető Miriam Rafailovich.

”A kompakt izzók mindig is gyanúsak voltak abban a tekintetben, hogy nem tudtuk, milyen UV-terhelést jelentenek pontosan” – fűzte hozzá az eredményekhez Dr. William Ting, a Kaliforniai Bőrgyógyászati Központ direktora, aki azt tanácsolja, hogy mindenki mindennap használjon UV-szűrővel ellátott bőrvédő készítményt, így nem kell aggódni a lehetséges következmények miatt.

”Kiváló ötlet, hogy mindig alkalmazzunk naptejet, ám a kompakt izzók veszélye egy kicsit homályos számomra. Valós kockázatról beszélünk egyáltalán? Úgy gondolom, igen, de koránt sem olyan mértékűről, hogy azt sugalljuk az embereknek: bőrrákot kaphatnak a lámpafénytől. A legtöbben az említett harminc centiméteres távolság legalább ötszörösére tartózkodnak a mennyezeti világítás alatt. Ez kétezer munkaóra esetén olyan UV-sugárzást jelent, amilyet egy húszperces szeptemberi séta tartogat New York utcáin” – pontosított Dr. Darrell Rigel, a Langone Orvosi Központ bőrgyógyásza.

A tanulmány a Photochemistry and Photobiology című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.