A kutyatej megelőzheti a bőrrákot

A Peplin zselét készített a kutyatej nedvéből, melyet a népi gyógyászatban a rák gyógyítására használnak fel. Azt mondják, a zselé megszünteti a szeplőket, melyek invazív bőrrákot okozhatnak, ha kezeletlenül maradnak.

A Peplin vezérigazgatója, Peter Welburn elmondta, hogy az emberi kísérletek szerint a zselé hatékonyan kezeli a szeplőket, és a sebeket is két napon belül begyógyítja. A kísérletben szreplő 125 beteg két napon át naponta egyszer használta a készítményt. Dr. Welburn elmondása szerint a betegek 27 %-ánál az összes szeplő eltűnt, míg 44 %-uknál részleges sikert értek el.

„Ez az első termék, mely hatásosnak bizonyult az arcon, nyakon és más, nehezen kezelhető helyeken, mint a felkar és a kézfej található szeplők kezelésére.” – mondta Dr. Welburn. A szernek nincsenek súlyosabb mellékhatásai az átmeneti kipirosodás és hámlás. A zselé azonban nem gyógyítja a melanómát.

A Peplin alapítója, Dr. Jim Aylward elmondta, hogy az egész akkor kezdődött, mikor több mint 10 évvel ezelőtt még a Közösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezetnél dolgozott. „Elő kellett állnom az adu ásszal, és a népi bölcsességet hívtam segítségül.” – mondta Dr. Aylward. „Az édesanyámtól tudtam, hogy a kutyatej jó hatással van a bőrrákra. Mikor elveszítettem a munkámat, eldöntöttem, hogy megkeresem az aktív összetevőjét, és így is lett.”

1998-ban megalapította a Peplint, mely a gyomnövény hasznának kutatásával foglalkozott.Az ausztrálok 60 %-ának legalább egy szeplője van, míg Észak-Hemisphere-ben csupán 25 %-uknál fordul elő. A zselé az Egyesült Államokban várhatóan 2011-ben kerül forgalomba, nem sokkal ezután pedig Ausztráliában is kapható lesz.