A kurkumin csökkenti a diabétesz kockázatát

A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a kurkumin napi adagjának kilenc hónapon keresztüli szedése segít megelőzni a diabétesz kialakulását a prediabéteszes emberek körében. A prediabétesz olyan rendellenesen magas vércukorszintet jelent, amely 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődhet tovább.

A kurkumin a kurkuma növény egyik összetevője, amelyről a korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást gyakorol. A gyulladás és a sejtek oxidatív károsodása számos betegség, köztük a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárul.

A tanulmány vezető szerzője, Somlak Chuengsamarn, a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatója az eredmények alapján azt javasolja, hogy intervenciós kezelésként a prediabéteszes betegek esetében alkalmazzanak kurkumin kivonatot, amely egyébként előnyei mellett biztonságos is.

A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. A kapszula 250 milligramm kurkuminoidot tartalmazott, és az alanyok naponta hat kapszulát szedtek be. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség.

A kutatók szerint a kiegészítő a béta sejtek működését javítja. Ezek a hasnyálmirigyben termelődő sejtek szabadítják fel a vércukrot szabályozó hormont, az inzulint. A szakértők úgy vélik, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása segíthet megóvni a béta sejteket a károsodástól.