A krumpli jót tesz a szívnek

A tanulmány során a kutatók 18 önkéntes résztvevő egészségügyi értékeit vizsgálta, akik egy teljes hónapon át, naponta két alkalommal 6-8 kisebb szem lila burgonyát fogyasztottak el, és megállapították, a szisztolikus és diasztolikus vérnyomásuk (a vérnyomás legfelső és legalsó értéke) 3,5, illetve 4,3 %-kal csökkent, mondta Joe Vinson, a Pennsylvaniai Scranton Egyetem vegyészprofesszora. A legtöbb vizsgált személy túlsúlyos, vagy kórosan elhízott volt, sokan közülük már a tanulmány idején is gyógyszeres kezelés alatt álltak a magas vérnyomásuk miatt.  A kísérlet során kiderült, hogy a burgonya még a gyógyszeresen kezelt páciensek esetében is képes volt még nagyobb mértékben lecsökkenteni az egészségtelenül magas vérnyomást.

Az Amerikai Vegyészeti Társaság denveri konferenciáján Vinson professzor a tanulmány eredményeire hivatkozva kihangsúlyozta, hogy a burgonya egészséges ételnek minősülhet, ha nem hasábburgonya vagy chips formájában esszük, illetve nem öntünk rá zsíros tejfölt, vajat, vagy olvasztott sajtot. A lila fajta krumpli különösen sok antioxidánst tartalmaz, bár a vörös héjú, illetve a fehér krumplinak  is hasonló hatása lehet.

Lona Sandon, az Amerikai Dietetikusok Társaságának szóvivője szerint a tanulmány eredményei egyáltalán nem meglepőek, mivel a burgonya nagyon gazdag káliumban, amely képes kontrollálni a magas vérnyomást. A krumpli héja tartalmazza a legnagyobb arányban a vérnyomás szinten tartásához szükséges tápanyagokat, tette hozzá Sandon.